Bänkskivor

VI har bänkskivorna för ditt nya kök-

Kom in till oss på så får du höra mer. www.sandc.se

Olika Bänkskivor av natursten och kryddor

Vi erbjuder bänkskivor i de flesta material och fabrikat. Det är klart att utseendet har betydelse, men i längden gäller det att välja hållbara material i köket. Vi har många bänklösningar som passar just för era behov och ert kök.  Underhållsfria bänkskivor och stänkskydd i modern design, klassiska bänkskivor i alla sorters material.  Tex. trä eller stenbänkskivor med unika möjligheter till specialanpassning. Kom in till oss på så får du höra mer. www.sandc.se

Olika Bänkskivor av natursten och kryddor
Olika Bänkskivor av natursten för ditt kök hittar du hos www.sandc.se

Natursten

På bänkskivan i köket tillreds rätterna i köket och här hamnar disken. Sten i olika former ger omgivningen en exklusiv prägel och håller för evigt. 
En bänkskiva lever i en tuff miljö bland bakterier, knivar och slag. En bänkskiva ska vara hård och tålig.En polerad yta av natursten klarar mängder av påfrestningar under årens lopp. 
- Bagare och konditorer känner sen gammalt till att en polerad natursten underlättar bakning. Varma stekjärn och kastruller får en fin avlastningsplats som inte missfärgas.  En bänkskiva av natursten klarar av höga temperaturer. Den  har en låg vattenabsorption. Natursten magasinerar värme på samma sätt som klipporna gör en varm sommardag.
 Vi skapar ett personligt och individuellt kök tillsammans med er.
 Bänkskivor finns i många olika färger och mönstren finns nästan i oändliga variationer. Vi har prover som du kan se och känna på i vår köksbutik.

Betong

Vill du ha en bänkskiva som ger ett lite ruffigt utttryck kan du välja betong. En betongskiva gjuts efter de mått du vill ha. Du kan rita egna mönster eller välja föremål (till exempel stenar) som gjuts in i skivan och sedan poleras. Betong är tungt, och man rekommenderar inte längre skivor än 2,5 meter, de kan bli svåra att hantera.Det finns risk för sprickor, och betongskivorna kan vara känsliga för stötar och slag. För betong liksom för marmor är sura livsmedel de värsta fienderna; en rätt behandlad betongyta ska stå emot både vin och fruktsafter. Betong är ett sugande material,  ska man ha det i köksbänkar måste det ytbehandlas ordentligt, först av tillverkaren och sedan av dig. En betongskiva ska behandlas med ett särskilt vax minst en gång per år.

Bambu

Bambuär framtidens material. 5 gånger hårdare än ek. Bambu är egentligen ett gräs, Numera tillverkas möbler,bänkskivor, fondväggar, trappor, altangolv med mera av bambu. Den bambu som används i allt byggnadsmaterial är miljövänligt och inte av samma slag som jättepandorna lever av.

Bambun växer fort, efter cirka fem år är en planta klar att skördas, medan en tall eller ek kan behöva 100 år på sig innan trädet kan användas till inredningar. Bambun skärs i smala stänger, som behandlas för att få bort den mjukare kärnan. De pressas samman och skärs till plankor eller skivor. Obehandlade bambuskivor måste oljas in noga innan man börjar använda dem. För den dagliga skötseln behövs bara avtorkning med fuktig trasa. Fläckar kan tas bort med såpa, men svåra fläckar måste slipas bort. Ytan ska sedan oljebehandlas igen. Bänkskivor i bambu  är jämförelsevis billiga. Vi har både bambu som är vitpigmenterad och naturell i butiken. Välkommen in så får du se våra prover.

Marmor

STEN – tungt och outslitligt

Marmor är en förhållandevis porös sten som kan repas om man är oaktsam med den.Den kan tom frätas av till exempel kolsyra. Man kan avhjälpa detta genom att skydda den med hjälp av att behandla stenen. Säg till oss på Ink så berättar vi mer.  Marmor kan också få  fläckar av sura livsmedel och sura rengöringsmedel. Vid rengöring av en marmorbänk måste man använda milt diskmedel eller såpa. Måtten på en stenskiva är också oerhört viktiga. Låt leverantören mäta. Det får inte bli minsta fel, för det går inte att fixa till hörnen på en stenskiva när den väl sitter i köket. Har måtten blivit fel måste hela skivan göras om. Nya bänkskivor bör oljas in med en tunn specialolja tre gånger med en veckas mellanrum. Det bör du sedan göra ett par gånger om året för att ”mätta” ytan.Marmor kostar en del men varar för evigt! Tänk på att det tillkommer kostnader för eventuella urtag för diskho, hålborrning, polering med mera. Sten är inte lättbearbetat, alla extrajobb kostar en del.

Granit

Stenskivor, ofta granit, har blivit väldigt populära de senaste åren. Tåliga och outslitliga, men det gäller att tänka efter före köpet och välja noga. Besök oss på INK inredning och kök för att välja den stenkvalitet och det mönster du vill ha. Bäst i test är faktiskt skivor av kvarts och granit.  Båda ligger i topp när det gällde att stå emot värme, nötning och repor. En granitskiva klarar fläckar bra och står även emot stötar på ett bättre sätt än många andra material.

Svensk diabas

Kalksten

Sandsten

Skiffer

Komposit

Glas och Porslin

Ett udda material i bänkskivor är glas, porslin och keramiska material som kakel och klinker. Kakel finns i många i olika storlekar och prislägen. Kakel klarar i regel repor och värme mycket bra. Men vi rekommenderar ändå inte dem som bänkskivematerial eftersom plattorna lätt spricker och fogarna kan vara svåra att hålla rena.

Det finns också skivor i keramiskt material (porslin), problemen med fogarna eliminers ju då. Glasbänkar ger glans och blänk i ett ultramodernt kök. De går att  få i olika färger och mönster, och bänkskivor kan kombineras med väggskydd i glas. Glasskivorna får högsta betyget för repor, värme och nötning, men glasskiva kan spricka även om det är ovanligt. Glas kan repas.Bänkar av glas eller porslin är liksom kompositskivorna lättskötta. Avtorkning med fuktig trasa räcker.

Silestone

Silestone är ett kvartskomposit material och det närmaste man kommer äkta natursten. Materialet består av 93% kvarts, det vill säga samma huvudbeståndsdel som finns i granit. Olika färgpigment och materialinblandningar ger de olika modellerna sina unika karaktärer.  Materialet är rep- och värmetåligt upp til 180o grader celsius. Tack vare den homogena ytan är Silestone underhållsfri. Silestones sortiment erbjuder ett antal olika ytbehandlingar och finns i över 50 färger i tre tjocklekar (12, 20 och 30mm). Silestone är ett mycket starkt och i kombination med en bakterieavstötande yta lämpar det sig mycket väl som bänkskiva i köksmiljö.

Rostfritt

Laminat

Den enklaste kompositen är laminat, Till laminatens fördelar hör att de är lätta, väger några kilo per kvadratmeter, de är billiga och de kan sågas till i längder och bredder på ett enkelt sätt. Bänkskivor i laminat kan skarvas ihop. Laminatet får sitt mönster, trä-, sten- eller fantasimönster, genom att ett foto pressas på skivan. Laminatskivor klarar fläckar och värme mycket bra, men att flytta en gryta direkt från spisen till din laminatskiva rekommenderas ändå inte. Hög värme kan missfärga skivan. En laminatskiva är mycket tålig men den kan inte slipas om som man kan till exempel med en träskiva. Laminatskivor är hygieniska och mycket lättskötta. Endast avtorkning behövs. Laminatskivor finns i olika prisklasser och kvaliteer. Du kan hitta laminatskivor  som riktigt billiga. Vill du ha dem måttsågade och skarvade tillkommer extra kostnader.

Kompaktlaminat

Corian

Corian är sammansatt av flera olika material och finns i ett stort antal färger och mönster. Corian är en skivtyp som består av naturliga mineraler, akryl och pigment. En fördel med Corian är att de inte behöver ha räta vinklar utan kan formas nästan hur som helst. Skarvarna smälts och blir praktiskt taget osynliga. I övrigt har de samma fördelar som kompaktlaminatet. Kompositskivor som Corian kan kosta en del beroende på hur du vill ha dem designade.

 Trä

Träskivor är enkla att hantera, de är lätta att måttanpassa . De väger inte så mycket och går förhållandevis lätt att kapa om de inte passar exakt. Trä klarar inte repor, nötning eller stötar särskilt bra. Däremot kan man lätt slipa om skivan  för att få bort olika skador som eventuellt uppstått. Träkivor är jämförelsevis billiga. De finns i många olika träslag, ek, ask, bok, valnöt med flera. Träskivor ska oljas in innan de används, och sedan bör man olja in dem regelbundet innan de är helt uttorkade. Använd linolja eller en specialolja för bänkskivor. Se till att alltid torka av träbänkskivorna ordentligt, och slipa dem emellan annars kan träet ”resa” sig. De olika träslagen  har olika pris efter utförande.